Søvn kan være med til at forebygge stress

ur
dd11

Vores samfund kører i højeste gear. Vi skal være med over det hele – på de sociale medier, på karrierefronten, være opdateret med nyheder, gå op i mode og stil, leve sundt og dyrke motion. Der er nærmest ingen grænser for, hvad vi skal opnå for at se godt ud i forhold til samfundets idealer. Uanset hvor meget vi kæmper for at score et 12-tal på alle parametre, så vil vi aldrig komme dertil, hvor vi ikke kan stræbe efter højere mål. Det, der begrænser os, er tiden.

Vil du gerne nå det hele, så er det vigtigt, at du bremser op og tager tid til dig selv. Det lyder måske lidt modsigende, men den energi, du kan oplade ved at prioritere dig selv, kan være med til at øge din effektivitet. Bliver du blot ved med at løbe afsted uden pause, så kan du risikere at ramme ind i stress og nå mindre og mindre selvom du løber hurtigere og hurtigere. Bliver du først sygemeldt med stress, så er du pludselig sat helt ud af spillet og skal bruge en lang periode på at komme til kræfter igen.

Prioriter dig selv og en god nats søvn

Det kan derfor godt betale sig at forebygge stress. En af de store faktorer, der har meget indflydelse på stress, er søvnen. Det gælder både om at få nok søvn men samtidig også om at få en kvalitetssøvn. Når du skal sove, så sørg derfor for:

  • At gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver dag, så kroppen får en naturlig rutine.
  • Sørg for at rummet, du opholder dig i er køligt og mørkt. Sollys kan nemlig forstyrre søvnen. Køb eventuelt et mørklægningsgardin, så du kan mørklægge rummet helt.
  • Sørg for at få 8 timers søvn hver nat, og her er der naturligvis tale om 8 timers sammenhængende søvn. 
  • Undgå at sidde i blåt lys fra skærme den sidste times tid inden sovetid, da det opkvikker hjernen. Læs lidt i en god bog og tag et afslappende bad i stedet.

seng

En god nats søvn gør underværker for energien og humøret

En god søvn kan være med til at forebygge stress og er godt for helbredet, men det er i sig selv også grundlaget for mere overskud, glæde og energi i hverdagen. Derved kan vi også håndtere mere pres, før kroppen siger fra.

Lær at sige ”nej” og prioriter afslapning

Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt at lære ordet ”nej”. Det er helt okay at sige nej til sociale events eller overarbejde, hvis du har brug for en stille aften for dig selv. Der er opstået en indirekte regel om, at vi altid skal være klar, både på telefonen og stå til rådighed. Sørg for at afsætte tid til at lave absolut ingenting.

Søvn